Madplan uge 8

Kan man tillade sig at give hjemmelavede eller brugte ting som gaver?

Som børn kaster man stolt om sig med hjemmebryggede gaver til både jul og fødselsdage, og familien sidder gladeligt og åbner og roser… Når man træder ind i de voksnes rækker, ophører der, uheldigvis tænker nogle, en lang række af privilegier. Man er eksempelvis ikke berettiget til kalendergaver, fri kørsel af forældre, maden serveres ikke længere på et fast tidspunkt, tøjet bliver ikke vasket, lagt sammen, strøget eller lagt på plads. Og de her hjemmelavede gaver er ikke længere lovlige at give – eller er det?

Personligt synes jeg at gaver, man selv har udformet er både kreativt, sjovt og personligt. Det kan være en frisk og hyggelig kontrast til de traditionelle gavekort, tøj eller blomster. Dog vil jeg lige pointere, at jeg også godt kan lide både at give og få “købe”-gaver. Men hvordan ser vi på det, hvis gaven vi åbner er uden byttemærke eller mærke for den sags skyld? At gaven er købt brugt, eller er hjemmelavet af giveren?

Først og fremmest tænker jeg, at man i hvert fald skal have en form for respekt for modtagerens smag. Og det kræver vel at mærke, at man kender både personen og personens smag godt. Fordi at DU godt kan lide at være kreativ, betyder det ikke, at du har frikort til at kyle dine DIY gaver til højre og venstre. 🙂 Det kan godt være at du selv mener, at det du har lavet er direkte kunstnerisk, men tænk på personen, der åbner pakken.

Noget som jeg rigtig gerne selv vil blive bedre til er sådan noget som værtsgaver. I stedet for en blomst eller en vin synes jeg, at det er en rigtig fin gestus at komme med noget, der afspejler en selv. Noget som betyder noget for dig, eller noget som du selv har lavet. Det er mit indtryk, at gaver ved disse lejligheder ofte bliver særligt værdsat, da det er nogle, der gives som en slags overraskelse – og ikke under de almindelige “forventninger” om en god høst af materielle goder ved eksempelvis fødselsdage.

For eksempel ved jeg at der er flere, der er interesseret i de træting, som Mikkel har lavet på drejebænk – og det synes jeg kunne være FEDT at give som gave. Men man skal selvfølgelig vide på forhånd, at det er noget den enkelte person vil værdsætte. Tænk hvis man giver en hjemmelavet gave, og personen ikke kunne lide det, men følte sig tvunget til at have det stående fremme. Det ville jo være så pinligt.

Jeg har allerede vist de træting, vi har stående i vores hjem (du kan se indlæggene her, her og her), og jeg elsker simpelthen at blande købt med hjemmelavet og brugt. Det er med til at gøre ens hjem personligt med sjæl i. Jeg synes ligeledes at det er vildt inspirerende at se, når andre eksperimenterer med disse kombinationer.

Brugte ting som gaver har jeg faktisk ikke selv benyttet mig så meget af (endnu). Og det vil jeg også vove at påstå kræver, at man kender modtageren rigtig godt. Men jeg ved med sikkerhed, at jeg sagtens vil kunne finde brugte ting til min søn. Det har jeg allerede gjort mig en del i. Jeg har eksempelvis købt julegaver brugt. Man kan finde så mange fine brugte ting, både til ens børn eller til hjemmet. Og når jeg skriver ønskelister til jul og fødselsdag (og barnedåb dengang), både til mig selv og min søn, så står der oftest hjemmelavede gaver på, da jeg simpelthen elsker at få det.

 

Hvad er din holdning til hjemmelavede gaver og genbrug?

Følg endelig med på min InstagramFacebook og på Bloglovin hvis du har lyst.

Ingen kommentarer til Kan man tillade sig at give hjemmelavede eller brugte ting som gaver?

  • Camilla Korsgaard

    Du har helt ret. For eksempel fik jeg for en del år siden en lyngbyvase. Jeg synes den var så fin, og synes historien om, at det var en gammel populær sag var tiltalende. Pludseligt kom den på mode igen og det blev en allemands eje. Nu har den stået i et lukket skab i et år…. Det bliver netop upersonligt og kedeligt. Men ved at mixe det med genbrug og hjemmelavede ting i indretningen, så kan det give liv i indretningen. Tak for din kommentar. Og god dag. Knus Camilla.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kamilla

    Jeg giver hellere end gerne begge dele – nok mest genbrug. Men mest hvis jeg ved at modtageren af gaven ønsker sig lige netop dette. Og hvis jeg ved der er stor chance for at modtageren bliver glad 🙂 Nye, masseproducerede ting er upersonligt og grænser sig til ligegyldigt, fordi man kan gå direkte ud og bytte…. Og så går konceptet at give en gave lidt af det, synes jeg.

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

Madplan uge 8